Масло звіробою корисні властивості і застосування

Масло звіробою: корисні властивості та застосування

На краю лісу, на луках біля полів можна помітити зелені чагарники з квіточками жовтого кольору у формі зірочок. Ця рослина має назву звіробій продірявлений. Це дієвий помічник в битві з безліччю захворювань. Даний представник рослинного царства мешкає в середній смузі, в Середземноморському регіоні і неподалік від північних широт.

Масло видобувається з стебел рослини, на яких є квіточки. Отримують його методом екстракції за допомогою вуглекислого газу, а також олійною екстракції.

Конопляное масло Полезные свойства При каких недугах может помочь

Олія звіробою. склад

У складі масла звіробою містяться флавоноїди, ефіри, антрахінони, сапоніни, дубильні речовини, мінерали. По виду це масляниста рідина з червоно-коричневим відтінком, що має аромат рослини звіробій. Крім того, тут є жирні кислоти. Прийнято вважати, що олія, здобуте шляхом масляної екстракції, за властивостями не відрізняється від масла мигдалю.

масло звіробою. Лікувальні властивості

користь і властивості масла звіробою включають в себе великий список відмінних рис. Воно є антидепресантом, має розслаблюючий вплив, помітний ефект щодо зменшення болю. Застосовується в ролі седативного засобу. Воно дієво загоює шкіру, тому застосовується для швидкого загоєння ран, забитих місць, різних шкірних хвороб і висипу. Усунення запалень доповнюється тим, що засіб глибоко проникає всередину тканин, що допомагає розсмоктувати гематоми, синці, регенерувати шкіру.

Розглянемо способи приготування масла звіробою. Для першого способу потрібно:

свіжі квіти — 20 грамів;

масло оливи — 200 мл.

Квітки заливають маслом і дають постояти протягом 40 днів. Після цього склад фільтрують через спеціальний папір або фільтр. Такий склад підійде для застосування при стоматитах, виразці, фарингіті, захворюваннях ясен, хворобах жовчних проток, при наявності каменів у нирках. Відрізняється антипаразитарними властивостями.

Для другого рецепта потрібно:

½ ст. перемелених листя і квіток;

масло мигдалю, льону або оливи.

Суміш заливається і настоюється 21 день. Після цього віджимається і проціджується. Зберігати в холоді.

Подібний засіб справляється з опіками, ранами, виразками, гнійниками, наривами. Запам’ятайте, що правильне масло відрізняється червоно-коричневим відтінком.

масло звіробою. Застосування та протипоказання

У косметичних цілях застосування масла звіробою користується популярністю через його відновлюють якостей. Воно дає можливість зміцнювати здоров’я шкіри при стресах, нормалізувати і регенерувати її. Серед масел-основ відрізняється потужним антиоксидантним ефектом.

Яскраво виражені властивості помітні при додаванні в засоби для шкіри, схильної до алергії і почервоніння. Це чудовий помічник для шкіри жирного, змішаного типу, схильної до утворення вугрів. Ефективність принесе у вигляді добавки для пом’якшення сухої шкіри, нормалізує водний баланс. Це допоможе усунути втрати вологи.

Масло проявляє високу дієвість при лікуванні опіків різного походження. Легко позбавляє від кірочок герпесу, має антикуперозний вплив, усуває крихкість капілярів. При невеликій концентрації допомагає отримати гарну засмагу. Масло, в поєднанні з базовим, відмінно підійде для масажів.

Звіробій: корисні властивості та протипоказання, лікування тиску

Масло звіробою: корисні властивості, застосування для лікування і косметології

Ще в Стародавній Русі чудодійну рослину під назвою звіробій застосовувалося для лікування різних захворювань. Чай або відвар з «сонячної» трави дозволяв швидко позбутися від недуги, піднімав настрій, благотворно впливав на тонус всього організму.

Недарма рослина отримала дивовижне назву — звіробій, а й справді зілля, приготоване на основі цієї трави, може з легкістю подолати багато хвороб шлунково-кишкового тракту, а також шкірного покриву.

  • 1 Корисні властивості масла звіробою
  • 2 Застосування масла звіробою в косметології
  • 2.1 як застосовувати масло звіробою для оздоровлення волосся вдома

Олія звіробою прекрасно доглядає за волоссям і шкірою, насичує їх вітамінами, корисними речовинами. Ось чому варто не тільки проводити курси лікування маслом звіробою, а й використовувати його як високоефективне косметичний засіб.

Корисні властивості масла звіробою

Лікувальні якості цього дивного рослинного продукту пояснюються багатим хімічним складом. Масляний екстракт звіробою містить вітаміни групи С і Е, флавоноїди, комплекс дубильних речовин, тритерпенові сапоніни, ефіри, а також безліч інших активних компонентів.

Рекомендуємо до прочитання:  Червона калина - корисні властивості і протипоказання ягоди. рецепти з калини на зиму.

Корисні властивості масла звіробою дозволять використовувати даний рослинний продукт в якості регенеруючого, ранозагоювальний засіб. Вміщені в маслянисту розчині вітаміни і мінерали сприяють зміцненню імунітету, а також швидкого одужання вже при проявилася вірусному або простудному захворюванні.

Лікувальні властивості

Завдяки антисептичному і протизапальній дії воно широко застосовується в медицині як ефективний лікувально-профілактичний засіб. Крім того, воно благотворно діє на нервову систему, дозволяє швидко позбутися від болю в м’язах, спазмів, сприяє відновленню циркуляції крові.

чим цінне масло звіробою? Застосування такого продукту при неврологічних захворюваннях пояснюється яскраво вираженими седативними властивостями. Під час депресії або при нервовому перенапруженні дане рослинний засіб буде діяти набагато ефективніше, ніж аптечні препарати. Використання масла звіробою при порушеннях цілісності шкірного покриву сприятиме прискоренню регенераційних процесів.

Такий засіб незамінне при ударах, ранах і синцях, у разі опіку або укусах домашніх тварин можна скористатися ефірним маслом звіробою — воно вбиває мікроби і зніме хворобливі відчуття.

Це рослинний засіб швидко проникає не тільки в шкіру, але і в тканини хребта, сприяє відновленню хрящів. Ось чому хороші результати приносить лікування маслом звіробою при остеохондрозі. Проводити лікувально-профілактичний курс таким засіб варто лише після консультації з фахівцем.

застосування масла звіробою в косметології

Використання звіробійного масляного екстракту в косметичних цілях обумовлено його протизапальними, регенерують. Воно благотворно впливає на шкірний покрив, локони, а також нігтьову пластину. При регулярному застосуванні цього рослинного засобу можна відновити функції епідермісу, а також зміцнити волосся.

Якщо застосовувати маслянистий розчин в якості базового масла, то воно чудово проявляє антиоксидантні властивості. Також можливо його використання з іншими маслами для приготування масажної суміші.

Звіробій — корисні властивості і застосування. ЗАСТОСУВАННЯ звіробою для здоров’я і краси

застосовувати масло звіробою для волосся можна як в чистому вигляді, так і в складі найрізноманітніших масок. Воно прекрасно підійде для догляду за локонами жирного типу, регулярне використання додасть пасмам насичений темний відтінок і здоровий блиск. Крім того, застосування даного засіб дозволить:

  • позбутися від лупи, себореї;
  • нормалізувати гідроліпідний баланс шкірного покриву голови;
  • зміцнити волосяні фолікули, відновить локони по всій довжині;
  • стимулювати ріст волосся.

як застосовувати олія звіробою для оздоровлення волосся вдома

Приготувати поживні косметичні засоби по догляду за локонами дуже просто, в складі масок даний ефір не спровокує опік шкірного покриву і не призведе до підвищення його чутливості. Існує величезна кількість рецептів масок на основі звіробійного масла, кожна з них має своє призначення.

1. Маска для зміцнення коренів волосся.

Для її приготування потрібно змішати 1 до. ефіру розмарину з 5 мл олії пшеничних зародків і звіробою.

звіробійного масла.Приготування І ВИКОРИСТАННЯ В ДОМАШНІХ УМОВАХ

2. Доглядає маска для локонів жирного типу.

У суміш з 40 мл олії (мигдалю і звіробою в рівних кількостях) додати 6 мл ефіру пачулі.

3. Маска від себореї і лупи.

З’єднати 1 частина кунжутного масла з 3 частинами ефіру звіробою, додати 2 до. масла чайного дерева.

4. Маска для зняття легкого запалення і свербежу.

змішати масло звіробою, а також жожоба з розрахунку 3: 1, додати 5 до. ефірної олії м’яти.

Наносити приготовлену живильну суміш необхідно легкими масажними рухами спочатку на шкірний покрив, а потім і на самі локони. Після цього варто надіти шапочку з поліетилену, витримати маску на локони протягом півгодини.

Промити волосся теплою водою з використанням звичного миючого засобу. В кінці процедури мятья можна обполоснути пасма трав’яним настоєм. Для цієї мети прекрасно підійде відвар з квіток звіробою або ж дубової кори.

Рекомендуємо до прочитання:  Засолка помідорів в відрі прості посол гарячим і холодним способом, кращі рецепти заготовок на

Я чула багато відгуків про застосування масла звіробою від своїх подруг, але якось не приймала їх до уваги. З настання холодів, я помітила, що коду рук і обличчя дуже страждає від обвітрювання і морозу: Лущиться, втрачає еластичність. В черговий раз я зайшла в аптеку за кремом для обличчя і побачила поличку з ефірами, серед яких було рекомендоване масло звіробою. Вирішила його придбати і зовсім не пошкодувала. Я регулярне його використовувала, додаючи кілька крапель в косметичний крем перед виходом на вулицю. Уже через кілька днів шкіра обличчя і рук придбала колишню шовковистість, перестала лущитися. Тепер я буду рекомендувати всім це чудо-масло.

Про олії звіробою я дізналася з інтернету і вирішила випробувати його на собі. У мене жирна шкіра, на якій досить часто з’являються прищі, тому вона потребує регулярного догляду. Ефір звіробою по опису ідеально підходить для мого типу шкірного покриву. Застосування масок на основі глини і даного ефіру дав позитивний результат: тон шкіри став рівніше, звузилися пори, підсушити прищики, пропало запалення. Я відкрила для себе чудове косметичний засіб, його раджу використовувати кожній жінці, у якої комбінована або змішана шкіра обличчя.

Цветы бархатцы ДЛЯ ЗРЕНИЯ! Как сделать лютеиновую настойку.

Я володарка жирного волосся, тому не всі засоби догляду за локонами мені підходять. Багато маски і бальзами не приносили бажаного результату: волосся швидко жирних, виглядали тьмяними і недоглянутими. Одного разу фармацевт порадила мені спробувати олія звіробою, воно, за її словами, допоможе налагодити роботу сальних залоз і позбавить від лупи. завдавала я олія на волосся відповідно до інструкції, його дія я змогла оцінити вже через тиждень. Локони знайшли здоровий вигляд, стали блискучими і шовковистим, жирний блиск з’являється не так швидко як до використання ефіру звіробою.

Масло звіробою — зцілення і краса

9748

звіробій продірявлений відноситься до рослин, лікувальні властивості яких підтверджені тисячолітнім досвідом. Його можна назвати універсальними ліками, які мають протизапальні, ранозагоювальні, антисептичні та імуномодулюючі властивості.

Склад і властивості рослини

[Adrotate banner = «4»] Найвищими лікарськими властивостями з більш ніж двохсот різновидів звіробою має звіробій продірявлений, який містить велику кількість таких інгредієнтів:

  1. Флавоноїди, які виробляють розслаблюючу дію на гладку мускулатуру і усувають спазми кишечника, сечоводів, жовчних проток, а також кровоносних судин.
  2. Дубильні речовини, що мають протизапальні, антимікробні та в’яжучі властивості.
  3. Гіперицину, який є каталізатором внутрішньоклітинних реакцій, а також має фотосенсибілізуючу дію.
  4. Вітаміни, що сприяють підвищенню імунітету, зокрема, вітамін РР, який має властивість зміцнювати капіляри, токофероли, що сприяють регенерації тканин і ін.

звіробій містить також ефірне олія, але в незначній концентрації, і його отримання як самостійного препарату важко. Таке масло виробляють шляхом дистиляції вирощеного на плантаціях сировини, воно коштує дуже дорого, його основним його виробником є ​​Канада.

Масло звіробою і його види

При виборі масла звіробою потрібно пам’ятати, що воно бувають двох видів — ефірне олія і масляний настій або екстракт звіробою. ефірне масло звіробою — це зелена рідина з ніжним ароматом. Воно є дуже сильним антидепресантом і антиоксидантом, має регенеруючі властивості, вживається для догляду за шкірою обличчя і для лікування волосся.

Частина активно діючих інгредієнтів звіробою, зокрема, гиперицин, нерастворима в воді. Тому знаходить широке застосування масло звіробою, яке являє собою настій цієї трави на рослинній олії, іноді з деякими добавками. Така речовина прозоро, має червоний або коричневий відтінок, його можна купити в аптеці або приготувати самостійно.

Слід зауважити, що даний препарат — це базове, а не ефірну олію, найкраща основа для нього — оливкова олія холодного віджиму, але можливий і інший вибір. При промисловому одержанні масла звіробою часто використовується екстракція вуглекислим газом. Такий спосіб дозволяє краще зберегти всі цінні компоненти рослини, причому на більш тривалий термін. Однак хорошим лікувальним ефектом володіє і масло, приготоване способом мацерації, до того ж його нескладно приготувати самостійно.

Рекомендуємо до прочитання:  Аронія корисні властивості і протипоказання

Як приготувати олія звіробою

приготування масла звіробою можна здійснювати декількома способами:

  1. Найпростіший рецепт — одну частину подрібненого сухого сировини залити половиною літра теплого рослинного масла, настоювати протягом трьох тижнів. Таке масло підійде для догляду за шкірою обличчя, лікування волосся, масажу і т.п.
  2. Більш ефективним є масло зі свіжої трави. Щоб приготувати його, свіжозірвані верхівки звіробою (150 г) подрібнюють і заливають половиною літра високоякісного нерафінованої олії і кип’ятять 30 хв на водяній бані, потім настоюють три дні. Така речовина використовують для лікування опіків, ран і запалень, його можна застосовувати всередину.
  3. Саме концентроване масло звіробою отримують з його квітів. Для цього квіти (краще розім’яті) укладають в банку «по плечики», потім наливають до горлечка рослинне масло і наполягають три тижні. Такий продукт є дуже сильнодіючою, його застосовують для компресів на хворі суглоби і хребет, в решті випадків наполовину розводять чистим рослинним маслом.
  4. Приготування масла за старовинним рецептом костоправів враховує те, що ефективної екстракції речовин сприяє спирт. Одну частину трави наполягають на трьох частинах спирту протягом 12 годин, потім додають шість частин рослинного масла і прогрівають на водяній бані 3 години, при цьому спирт випаровується.

    Багато традиційні рецепти стверджують, що масло звіробою потрібно наполягати на сонці. Однак дослідження показали, що сонце руйнівно діє на багато компонентів цієї трави, тому наполягати і зберігати таку речовину потрібно в темному місці.

застосування продукту

Ефірна олія звіробою найчастіше знаходить застосування в лікувальній косметиці. Воно має унікальну властивість нормалізувати як суху, так і жирну шкіру обличчя, усувати запалення і свербіж, зменшувати алергічні реакції і зайву чутливість шкіри, сприяє росту волосся і зменшує їх жирність.

ефірне олія звіробою додають в косметичні препарати (по дві краплі на столову ложку основного засобу).

Його використовують також для:

  • інгаляцій при простудних захворюваннях (5 крапель на інгалятор);
  • аплікацій при герпесі, хворобах зубів і ясен;
  • воно допомагає при опіках, укусах комах, ударах, хворих суглобах і хребті (2 краплі на 25 г основи).

Аромат масла звіробою допомагає при депресіях, безсонні, надмірної дратівливості, він прояснює свідомість і допомагає зосередитися. Для зовнішнього застосування потрібно взяти 2 краплі олії на 25 г основи. Для аромалампи або ванни знадобитися 5 крапель.

Цілющі властивості масляного настою звіробою дуже широкі. Його використовують при лікуванні опорно-рухового апарату (масаж, компреси, розтирання), опіків (включаючи великі), гнійних і трофічних виразок, укусів тварин і комах. Масло звіробою ефективно проти герпесу, хвороб ясен і слизових оболонок, геморою, мастопатії, маститу і тріщин сосків у годуючих матерів. Його приймають всередину як жовчогінний засіб, при нирково-кам’яної хвороби, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки. Доза прийому — столова ложка раз в день за годину до їди; таке лікування проводять протягом трьох тижнів з десятиденним перервою.

У косметології базове масло звіробою використовують при сухій, в’янучої і дуже чутливій шкірі обличчя, порушеннях пігментації, для уповільнення старіння і нормалізації жирної та комбінованої шкіри. Масло застосовують в чистому вигляді або додають його в інші засоби (до 20% обсягу).

Календула. Лечебные свойства настойка календулы, применение и противопоказания. Советы врача

Протипоказання до використання

Перед застосуванням масла звіробою слід зробити пробу на чутливість. Після його зовнішнього використання можна протягом години виходити на сонце. Внутрішнє застосування цього засобу протипоказано при вагітності, астмі, одночасному прийомі антибіотиків і наркотичних анальгетиків.

Рекомендованные статьи